L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dimarts, 29 de maig de 2012

FORÇA I COLOR de DOLORS BOLAÑOSDivendres varem gaudir de l'exposició d'aquarel·les de Dolors Bolaños,  amb gran afluència de públic

Dolors Bolaños és una pintora besalunenca de naixement, capaç de copsar imatges i paisatges amb la mirada i de transformar-les amb la tècnica pictòrica de l’aquarel·la amb traços impulsats per pinzellades de sensibilitat.
No ens deixem enganyar, però,  pel color blau, transparentment angelical, de la seva mirada, perquè Bolaños és una dona forta: converteix la negació en un repte cap al positivisme. Des que, de nena, va estar enllitada durant tres anys  per  poder vèncer una endocarditis reumàtica que, segons el metge, l’havia de matar, no ha parat d’enamorar-se de la vida i de mirar-la des de la bellesa més estimulant, tal i com queda reflectit en les seves aquarel·les.
Dolors Bolaños es va iniciar en el dibuix per omplir aquells dies solitaris de la seva malaltia copiant les imatges del conte que setmanalment li portava una coneguda de la família. Però va ser l’any 1986, quan ja havia complert amb la missió maternal de pujar els fills, que va decidir d’aprendre a consciència l’art que la fascinava. Va començar així el seu pelegrinatge per algunes acadèmies aprofitant els diferents mestratges, amb el mateix afany que l’assedegat  bevedor escura la copa.
Va passar pel taller del figuerenc Diego Torrent i pel de l’expert aquarel·lista barceloní Martínez Lozano, de qui va aprendre la singular tècnica de diluir els colors en aigua i crear les imatges a partir d’una primera taca en el paper, creant capes transparents per tal d’aconseguir l’efecte desitjat.
Ben aviat va relacionar-se amb un grup de pintors garrotxins que mostraven les seves obres sota el denominador de SET DE COLOR. Amb ells va anar a França i a partir d’aquell moment no ha parat de ser seleccionada per exposar la seva obra, premiada en nombroses ocasions.
El seu CV parla per si sol, però no us citaré tots els premis que ha obtingut, ni totes les exposicions en què ha participat  perquè, si ho fes, potser aniríem a dormir tard. Només he seleccionat els que m’han semblat més rellevants, tot i que m’ha costat de fer la tria, atesa la importància dels premis i del nombre d’exposicions en què ha participat


No gaire res, només que l’art de Bolaños queda palesat en el vitalisme abastament representat en la pigmentació roja més candent, que trobem  sempre en el panorama tènuement multicolor preparat perquè l’espectador pugui recompondre les figures a la seva retina. A penes hi ha verd i si n’hi ha es fon amb el blau, però no pot evitar el roig. Un roig candent, colors de foc i de sang, un dels que està més lligat al fonament de la vida. El roig dels quadres de Bolaños, però, és un roig nocturn, un roig femení que posseeix un poder d’atracció centrípet i es diferencia del roig mascle, que és el roig diürn, perquè aquest  és centrífug, remolinant com un sol, en canvi el de Bolaños és un vermell amagat en el fons de les tenebres, dels oceans primordials. És el color de l’ànima, de la libido i del cor; és un roig matricial.  
 Traços, els seus,  fets de pinzellades ràpides aplicades lliurement i en totes direccions, per acabar mostrant una pintura lleugera, que pot ser una visió de Bretanya feta a partir d’un esbós; una vista de Figueres, copsada de bon matí, quan va a caminar; o un paisatge imaginari fet a partir d’una taca, en què el reflex lluminós ofega els elements realistes per donar pas a la imaginació impressionista, subjectiva, en què la realitat és vista només com un fluir constant, on l’atmosfera és el que més compta. El color només hi figura com un fenomen cromàtic abstracte i incorpori.   Un tot momentani esclatant, que resulta sempre superior a la matèria.
 Dolors Bolaños, tot i emprar colors purs, que barreja en la mateixa superfície del quadre, arriba a obtenir matisos tan equilibrats com el de l’aquarel·la titulada “La Toja”, on  recrea la impressió que es va endur de l’ambient marisquer de primeres hores del matí, quan la llum era feble i restaven encara traces de nit al cel.
En resum diré, de Dolors Bolaños, el que ja vaig afirmar fa uns quants anys en el full enunciatiu d’una exposició que va fer al Col·legi d’Aparelladors de Girona. En aquella ocasió vaig dir i ara ho repeteixo amb la mateixa convicció, que: “les seves aquarel·les són la dimensió més pura del seu traç vital”.

                     Carme Pagès (18 de maig de 2012)

Ha rebut els següents premis :
-Premi Diputació de Girona à atorgat per l’Agrup. Aquarel.listes de Girona
-Medalla d’ OràSaló Amis de Montmatre 
-Gran Prix de la Villeà al Saló Descartes
-Gran Prix de la Villeà- al Saló Internacional d’Aquarelle D’Uchange
-1r. Premi à -Saló Plástica Latina de “Val d’Or”
-Premi Alfonso Aranaà Saló Plástica Latina  “Val d’Or
 -Premi de la Generalitat de Catalunyaà Exp.  Museu de Llançà Agrupació d’Aquarel.listes

         -Madalla de Plata d’Arts-Sciences-Lettres de Paris

-Premi de la Villeà Exp. Caussades
-Premi d’aquarel.laà Exp. VALMY Argelés

Ha exposat a:
-Exp.   Galerie “Art Present”,   a Paris
         -Exp. Museu de -Mas Carbasse- “Homenatge a Eduardo PISANO”
-Exp. Internacional d’ Aquarel.la, a NAMUR  (Bélgica)
-Exp. Le Monde de la Culture et des Arts M.C.A. CANNES—
         -Exp Galerie Thuillier, Paris
-Exp. EUROP’ART a Ginebra Who’s Who Internacional

Ha fet exposicions  individuals a:
-Exp. La Punxa (Girona)
 -Exp. Galeria “PUNT D’ART”, de Girona “ 
-Exp.  Museo de l’Aquarel.la de Llançà
-Exp.  Castell de Sant Ferran : Força i color 

 Ha estat convidada d’Honor al :
-Saló de Bretenoux
-Saló St. Yrieix la Pèrche
-Saló de Bélâbre
-Exp. Banyuls sur Mer
-Exp. Feytiac  (Limoges)
-Exp. Salon de Valmy
-Exp Thouars  

Ha participat en la creació del :
-Cartell Homenatge a Mossen Cinto Verdaguer (Mare de Déu del Mont)
-Cartell « 15 ième Fête des vendages
-Cartell : Le Ludion Littéraire Fête de Poésie 

A més, ha col·laborat amb diferents Biennals i entitats. A més a més,  hi ha obra seva al Museu de l’Aquarel·la de Llançà, al Crèdit Agricole d’Uckange, i a l’Ajuntament de Figueres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada