L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dissabte, 1 de setembre de 2012

DIARI DE GIRONA


Un camp de treball posa al descobert el paviment inicial de set estances del castell

Hi han participat 23 joves de diferents països que han fet tasques de neteja i restauració d'elements arqueològics de la fortalesa

  
Alguns dels joves extraient material de l´Hornabec de Sant Miquel.
Alguns dels joves extraient material de l´Hornabec de Sant Miquel.  conxi molons
G.TUBERT 
El castell de Sant Ferran és una de les fortaleses més grans d'Europa. La seva magnitud, però, fa que tingui múltiples espais per descobrir i recuperar. Això és el que han fet 23 joves de diferents països que han particpat durant quinze dies en tasques de neteja i conservació del patrimoni. Després d'anys de no fer-se, l'actuació d'enguany ha permès recuperar aquesta pràctica. Però no només això. Les tasques han posat al descobert els paviments originals de fins a set casamates -estances dels soldats- del castell. A més, s'han trobat diverses llambordes i el paviment d'una cuina. "L'única que queda de les que hi havia", explica el tècnic del camp i vicepresident de la Fundació Fortaleses Catalanes, Joan Manel Alfaro.
L'objectiu d'aquest camp -l'últim que va fer una entitat civil va ser ?l'any 1999- era el que crear un dipòsit arquelògic per a la fortalesa. Durant les diferents actuacions que s'hi van fent van apareixent peces originals que, en molts casos, s'emmagatzemen als fossats. La idea és que ara es guardin en aquest punt que els joves han creat a l'Hornabec de Sant Miquel i així per a futures obres es pugui reutilitzar el material. Es farà, per exemple, amb els materials que es treguin de l'adequació que s'està fent a l'antic Hospital del castell.
L'actuació, però, els ha donat "moltes sorpreses". "La primera ha estat en netejar la zona. Ens han aparegut els paviments originals de les casamates de la fortalesa. El castell té més de 200 casamates però, fins ara, només en sabíem de tres que s'haguessin conservat. En aquesta actuació n'han aparegut set. També hi hem trobat llambordes i el paviment d'una cuina. Una cosa molt curiosa perquè té un lateral on hi anaven els focs per cuinar i eren de maó. És l'única que queda de totes les que hi havia", explica Alfaro.
Els joves, que s'han allotjat a la mateixa fortalesa, provenen de països tan diversos com Grècia, Turquia, Eslovàquia, Taiwan, Hong Kong, Itàlia, Bèlgica, Polònia, Alemanya, França o el Japó, a banda de Catalunya. Han participat en la neteja de dependències, paviments i restauració d'elements arquitectònics com ara escales, rampes o contramines. També han recollit runa del fossat que hi ha entre el baluard de Sant Dalmau i Santa Bàrbara i han desbrossat, anivellat i reparat el camí proper als abeuradors del Baluard de Sant Jaume. També els fossats de Sant Miquel, Sant Pere i Sant Zenó. Els participants, però, també han visitat diverses zones de la comarca com el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera o el golf de Roses. Ahir al matí, el darrer dia del camp, va visitar-los el director ?General de Joventut, Toni Reig, que va destacar la tasca que han fet els ?joves així com la voluntat de mantenir el projecte, impulsat pel Centre Excursionista Empordanès.
L'Andrea Baloghova ve d'Eslovàquia i és una de les participants. Diu que és la primera vegada que forma part d'un projecte així i assegura que ho recomanarà. Ho va decidir, diu, amb la intenció d'ajudar a la preservació del patrimoni i conèixer un altre país. 

1 comentari:

  1. Em sembla Genial, que es facin treballs de neteja i recuperació dels espais d'aquesta fortalesa.Agrair a tots el que i han participat.

    ResponElimina