L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dissabte, 11 de maig de 2013

CONFERÈNCIA SR. JAUME TORRENT "HORA DE ESPAÑA, UNA REVISTA DE POESIA DURANTE LA GUERRA CIVIL ESPAÑOLA"

Divendres  va tenir lloc la conferència de l'advocat i exdegà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Jaume Torrent, titolada "Hora de España, una revista de poesia durante la Guerra Civil española", 9ª del Cicle: 1935-1945 una década complicada"

 Presentat pel Sr. Mario Fabrega, advocat

Va iniciar la dissertació amb una sèrie d'experiències familiars de la guerra civil: la paterna, amb la participació a la Batalla de l'Ebre formant part de la "Quinta del biberó" i, posteriorment, l'anada al Valle de Baztán on va conèixer la que esdevindria la seva muller, i les de la família política, els Riba, que, camí de l'exili, va coincidir amb els Machado.


Hora de España va ser una publicació d'intel·lectuals d'esquerres, impresa a València i, posteriorment, a Barcelona (a partir del número 15), la qual va aparèixer mensualment des del gener de 1937 i va tenir una vida relativament curta, ja que no va arribar als dos anys, fins el número 23 corresponent al novembre de 1938 (exemplar que no es va poder distribuir).
Sr. Torrent i Sr. Fabrega


Després d'explicar-nos la casual troballa dels exemplars de la publicacio dels que disposava, com a les pel·lícules, a manera de flashback, Torrent va anar endinsant-nos en la seva gènesi, va parar atenció en els membres del consell de redacció i en els seus col·laboradors.

Així, mica en mica, van anar apareixent els diferents poetes col·laboradors (Antonio Machado amb el seu heterònim Juan de Mairena; Rafael Alberti; Pablo Neruda; García Lorca; Manuel Altolaguirre; Luis Cernuda; Miguel Hernández en la seva plenitud; un joveníssim Octavio Paz i, els catalans, Pere Quart, Pere Bosch Gimpera, Cèsar August Jordana i Carles Riba en el consell de redacció), al temps que anava fent paral·lelismes amb la situació de la guerra civil i ens recitava alguns fragments dels poemes publicats.
Sr. Torres, Sr.Herrera, Sra. Padrosa, Sr. Torrent, Sra.Ribas i Sra. Mercè Torrent

Sr. Torrent, Sr. Bernal (Secretari de l'Associació, Sr. Prat (Vicepresident de l'Associació) i Sr. Fabrega, recollint medalla de l'Associació  i llibre "Presons i Castell- Figueres" Text de:
Inés Padrosa Gorgot
http://inespadrosa.blogspot.com.es/2013/05/jaume-torrent-disserta-sobre-hora-de.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada