L'Associació d'Amics del Castell de Sant Ferran esta oberta a tot tipus de persones a les quals els hi agradi el castell i vulguin vetllar per la seva conservació i bon ús.

Entre els objectius dels Amics del Castell destaquem la voluntat d'obrir el Castell de Sant Ferran a la ciutat de Figueres, per a que aquesta fortalesa, catalogada com a Monument Històric, pugui fer servei a la ciutat.

En aquest blog trobareu un resum dels actes que organitzem des dels Amics del Castell i altres actes que es realitzen al Castell, de vegades també amb la nostra col.laboració, així com notícies relacionades.

BENVINGUTS AL BLOC DELS AMICS DEL CASTELL DE SANT FERRAN

dilluns, 11 d’abril de 2016

DISSABTE 16 D'ABRIL 2016-CONFERÈNCIA A CÀRREC DE JOAN VERGÉS


Sr. Verges Sr. Santi Coll


JOAN VERGÉS I PINEDA, mestre  jubilat i escriptor-investigador de vocació, nascut a Espolla.


Autor de una extensa obra histórica i literària vinculada a l’Albera i sobretot al seu poble Espolla
Director durant 14 anys  ha estat Director del CEIP Joaquím Cusí de Figueres. Es Diplomat en Medi Natural i Matemàtica. Va traballar com a mestre durant dos anys a l’embassament de Boadella, sis anys a S. Miquel de Fluvià y 33 a Figueres
Durant 25 anys ha col·laborat amb el Departament de Justicia com a pèrit cal·lígraf, intentan esbrinar l’autenticitat de documents i firmes.
Actualmentt foma part de la revista d’Espolla “La Verna”.

Es autor de 6 novel·les
ESPOLLA 1917,  (2011).-“El procés de crisi de la Restauració, com a sistema politíc de govern assenyala el 1917 com a any de vítal importancia. Enmig d’aquest munt de conflictes, que el poble viurà de manera esbiaixada, en Peret, agricultor de 29 anys, és condemnat a morir al garrot com a culpable d’haver assassinat al pare de la seva xicota.

UN PAS EN FALS ( 2012 ).- “L’any 1924, Felipe de Camps i de Casanova, fill del Marqués de Camps, servia a la Legió amb grau de tinent i sota les ordres de Francisco Franco. Felipe de Camps va rebre ordres del dictador, pero les volia cumplir segons el seu propi criteri i Primo de Rivera s’ho va pendre com una desobediencia intenciona. El jove tinent de 23 anys fou afusellat.

LA MUDA (2013).- A les acaballes del s.XIX, en Joan Maench, pastor d’origen francés i la Maria Moncanut de Cantallops es casen i tingueren una nena sordomuda, la Dolors. La familia viu encaparrada en el futur de la Dolors. Tothom es desviu perquè estigui bé. La Dolors morí assassinada a Espolla el 10 de noviembre de 1929.

CAMI D’ARGELERS (2014).- “França no va ser un bon país d’collida, S’observa un tracte inhumà. La indefensió, la falta d’infraestructures i el control de la gent per part d’unes tropes que no eren cap garantía agreujaven els problemas. Es pretén analitzar com visqueren la gent encerclada en aquell desert de sorra.

SEGREST DE L’ALBERA ( 2015 ).- En plena canícula del mes d’agost de 1848, un escamot de carlins es dedicava a exigir l’impost de guerra per diversos pobles del sud de l’Albera.
Aquell escamot no marxaria amb les mans buides i van segrestar l’hereu Coderch primer terratinent i hisendat del poble d’Espolla.

EL MOLINER I LA BORONESSA ( 2016 ) .- Amb ànim d’llunyar-se de la seva xicota Jaume Lagresa i Trilla s’aniria voluntari a fer el servei militar al Castell de Sant Ferran a Figueres. Allà sentiría parlar dels beneficits econòmics que podría obtener fent la guerra a Ultramar. Irat en extrem, pretenia castigar la xicota per haber-lo rebutjat quan en Jaume la implorava.
Com tot aquest material Joan Vergés ens va fer una magnífica conferència des de la firma del Tractat del Pirineus, fins finals del segle dinou.
Com tot aquest material Joan Vergés ens va fer una magnífica conferència des de la firma del Tractat del Pirineus, fins finals del segle dinou. 
El Secretari de l'Associació li entrega una medalla on se li dóna les gràcies per la seva desinteressada col·laboració
Gràcies Joan Vergés i Santi Coll


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada